Hoppa till sidans innehåll

Regler


 

Internationella regler för Pétanque. Dessa regler finns att få tag på hos Svenska Bouleförbundet (nya regler f.r.o.m. 2021-04-14) och du hittar dem här

 I den här artikeln kommer vi bara att gå igenom det grundläggande, för att ni ska förstå det ädla spelet pétanque.

§ 1. Kloten. Dessa skall vara av metall och diametern får vara från 70,5 mm till 80,0 mm. De får väga 650 g till 800 g och de måste vara godkända av FIPJP. Räfflingen på kloten har flera syften. Tex. att det skall vara lättare för spelaren att känna igen sina klot. Mycket räfflor bromsar också klotets framfart något, som naturligtvis är bra för läggarna. Helt släta klot vill skyttarna ha. Sägs ge bättre precision om inga räfflor stör när klotet släpper från handen. Mindre och tunga klot till läggarna och stora och lätta klot till skyttarna, är vad som rekommenderas. För många är det trots räfflorna svårt att känna igen sina klot på avstånd. Att måla dem med tuschpenna är ett bra knep att skilja kloten åt. Det finns inga regler om att man inte får blanda klot, dvs. klot av olika fabrikat, storlek etc.

§ 2. Lillen. I trä. Diametern skall vara 30 mm±1mm. Kan vara glatt färgade, ja för att lätt synas på håll.

§ 5. Markerad bana. En grusplan är det vanligaste, men boule kan spelas på all slags underlag. Är det tävling så skall måttet på den markerade banan vara 4 x 15 meter. Det ges dispens om andra mått förståss, men inte under 3 x 12 meter.

 § 6. Gällande avstånd. Ringen ritas minst 1 meter ifrån dödlinjerna. Från ringen kastar man sen ut lillen som snyggt och prydligt skall hamna mellan 6 och 10 meter från ringen. Men lillen får inte heller vara närmre än 0,5 meter från kortlinjen och på långsidorna är det 0 som gäller. Lillen ska alltid markeras. Ringen som man ritar skall vara 35 - 50 cm, rymlig nog så att man däri får plats med båda fötterna, som för övrigt måste stå där stadigt under hela kastet, ända tills det kastade klotet har slagit i marken.

§ 7-9. Kastavstånd. En ring ritas där lillen låg vid föregående spels avslut. Då kan det ju hända att man inte längre har möjlighet till maximalt kastavstånd. Dvs. 10 meter + 0,5 meter till dödlinjen. Man har då rätt att backa med ringen för att på så sätt få tillräckligt kastavstånd. Att kasta ut lillar kan vara svårt ibland. Ett försök har man inom laget. Lyckas man inte så tar andra laget över tills lillen hamnar på giltigt avstånd. Börjar gör trots allt det lag som vann föregående omgång. Under spelets gång dör lillen om den flyttas över en dödlinje, eller om den flyter fritt i en vattenpöl eller flyttas mindre än 3 meter från ringen. Har man inga markerade linjer så är lillen död om den flyttas mer än 20 meter från ringen. Skymd lille kan också dödförklaras om det nu inte råkar vara ett klot som skymmer. Hela klotet eller hela lillen måste vara över dödlinjen för att räknas som död.

§ 10. Gropar Man får inte ta bort skräp och annat från banan efter spelets start. Endast en grop som kloten tillverkar får planas ut av det lag som står näst i tur att spela.

§ 11 - 15 Markera lillen, för det ger minst problem om lillen blir flyttad av misstag, av tex. en hund, vinden eller åskådarmassor som trycker på. Om lillen går död under spelets gång och båda lagen har klot kvar så spelas omgången om, men med ny ring från "andra" hållet. Har bara ena laget klot kvar så får detta lag lika många poäng som de har klot kvar. Detta kan man faktiskt utnyttja om man är skicklig och lyckas skjuta ut lillen när det andra laget har tomt på klot.

§ 21 Klotkast Efter att lillen har kastats ut så har man en minut på sig att kasta sitt första klot. Plocka inte upp några "levande" klot innan poäng räkningen är avgjord. Sudda ut ringen efter er när sista klotet är kastat i omgången. § 25 Mätning sker bäst med en så kallad talmeter. Lagen skall ha var sitt måttband med sig till spel. Det lag som kastade sista klotet mäter, (om det behövs) men motståndarna har rätt att kontrollmäta. Tillkallas domare så är hans dom utan appell.

§ 29 När man ligger lika. Om det inte finns klot kvar att spela blir matchen oavgjord. Ingen får poäng. Finns klot kvar så spelas det. Om båda har klot kvar så spelar det lag som spelade ut sist. Ja, det var det mesta. För mera detaljer, gå till Boule Förbundets hemsida och ladda hem reglerna.

Uppdaterad: 06 APR 2021 16:53 Skribent: Lars Peterson/Håkan Lind

Bankgiro-nr 5827-3830

Mailadress: This is a mailto link

 

Våra lokala sponsorer  

  

 

 

Tjörs reklam

 

 

image0rqk1.png

Postadress:
Bästkustens Unicurl o BF - Boule
Royne Alegren, Rubinvägen 3
47160 Myggenäs

Kontakt:
Tel: 0304661961
E-post: royne.alnegren@gmail...

Se all info